Ben je 18 jaar of ouder?

Deze website is alleen toegankelijk voor personen van 18 jaar of ouder.

4.7 van 5 uit 1334 reviews

Voor 17:00 besteld morgen in huis (ma-vr)

Discrete verzending

Gratis verzending vanaf 39,95 (Nederland)

Voor 17:00 besteld morgen in huis (ma-vr)

Discrete verzending

Gratis verzending vanaf 39,95 (Nederland)

Wietplanten te veel water

Hoe onderhoud je het beste je wietplanten
Wanneer je wietplanten kweekt, is het belangrijk dat je je cannabisplant exact geeft wat hij nodig heeft. Water speelt een belangrijke rol in de groei van je plant, maar efficiënt water geven is zo makkelijk nog niet. Het geven van te veel water is daarom een veelgemaakte fout bij het kweken van wietplanten. Zowel te veel als te weinig water kan de plant, en daarmee de groei, negatief beïnvloeden. Om ervoor te zorgen dat je beter begrijpt wat je wietplanten nodig hebben, leggen we je graag uit wat er gebeurt als je jouw wietplanten te veel water geeft, hoe je dit kunt herkennen en wat je kunt doen om het te voorkomen of om het op te lossen.
rectangle2708

Wat gebeurt er als je wietplanten te veel water geeft?

Het wortelstelsel van een wietplant is bepalend voor de groei van de plant. Dit is hoe de plant ademt en water opneemt. Wanneer wietplanten te veel water krijgen, verstikken ze. De wortels krijgen simpelweg onvoldoende zuurstof, wat voor serieuze schade kan zorgen. Zorg daarom altijd voor een goede drainage met lavastenen en gaten onder in de pot. Op die manier kan de plant nooit verdrinken. Goede drainage zorgt ervoor dat de plant altijd een juiste verhouding van water en zuurstof heeft. Zo kan de wietplant zijn voedingsstoffen opnemen. Deze voedingsstoffen heeft hij nodig om groen en gezond te blijven. Bij te veel water heeft de plant enkel toegang tot water en kunnen de voedingsstoffen die hij zo hard nodig heeft niet worden opgenomen, met alle gevolgen van dien.

Hoe kun je dit herkennen?

Wanneer wietplanten te veel water krijgen, kun je dit herkennen aan diverse symptomen:

  • De bladeren krimpen in. Het lijkt alsof ze gaan hangen, maar in plaats van verwelkt, voelen ze juist extra stevig aan. Dat komt omdat ze ‘oververzadigd’ zijn door water.
  • Bladeren worden geel of de randjes verkleuren. Dit gebeurt omdat de wietplant geen voedingstoffen meer op kan nemen door te veel water.
  • Logischerwijs heeft te veel water als gevolg dat ook de groei van de plant nadelig wordt beïnvloed. Je wietplant groeit minder snel of helemaal niet meer omdat je wortels niet genoeg zuurstof op kunnen nemen.

Hoeveel water moet je wietplanten geven?

Nu je weet hoe je het moet herkennen, wil je ook voorkomen dat je jouw wietplanten te veel water geeft. Dit is belangrijk om te onthouden: je geeft zoveel water als dat je plant kan hebben. Want, wietplanten gebruiken wel veel water. Geef je te weinig water? Dan is dat net zo schadelijk voor een plant. Hoeveel water je aan je wietplanten geeft, hangt van meerdere factoren af. Het is dus lastig om daar een eenduidig advies over te geven. Zo maakt het uit of je binnen of buiten kweekt, hoe groot je plant is en wat de weersomstandigheden om omgevingsfactoren zijn. Als je in potten kweekt, werk je het beste met een nat/droog cyclus. Zo ontstaat een ideale groeisituatie. Voorzie je pot dan wel van goede drainage zodat het water niet onderin te pot blijft zitten. Je wil de grond vochtig hebben, niet nat. Idealiter werk je met een druppelaar of een vochtsensor. Die zorgen ervoor dat je altijd optimale omstandigheden hebt. Doe je het handmatig? Geef je planten dan flink water en zorg je ervoor dat het water ook weer weg kan lopen. In dit geval moet je goed opletten dat je grond niet uitdroogt. Je wil namelijk de ideale situatie voor wortelgroei creëren. Met name bij kleine planten moet je extra goed opletten.

Wat gebeurt er als je ze te weinig water geeft?

Je leest het al: te weinig water en kans op uitdroging is ook iets wat je absoluut wil vermijden. Heeft een wietplant te weinig water tot zijn beschikking, dan zul je zien dat zijn bladeren slap gaan hangen. Wat er echter onder de grond gebeurt is zorgwekkender. De haarwortels en aftakkingen van het wortelstelsel zijn namelijk heel belangrijk voor het opnemen van voedingsstoffen. Als de bodem te droog wordt, verschrompelen deze fijne wortels en loopt de plant schade op. De plant kan herstellen, maar hij zal nooit meer worden zoals hij had kunnen zijn, met als gevolg dat je opbrengst ook minder is. Raakt een plant in shock, dan duurt het herstel ook langer.

Ik heb mijn wietplanten te veel water gegeven, wat nu?

Of er nog een oplossing is, hang af van het stadium waarin de cannabisplant zich bevindt. Als een wietplant bloeit, mag je er eigenlijk niets meer mee doen. In dit stadium kan een plant namelijk in shock raken, waardoor de afbloeiperiode van de plant mogelijk eerder start dan de bedoeling is. Een plant in groei daarentegen, kan nog wel wat hebben. Denk bijvoorbeeld aan snoeien of verpotten. Heb je een plant in groei te veel water gegeven, dan moet je zorgen dat het water weg kan en er geen water mee bijkomt tot hij weer gaat groeien. Kweek je in een gesloten pot? Maak dan gaten onder in de pot zodat het water weg kan en wacht af tot de plant weer gaat groeien. Laat er geen water mee bijkomen. Staan je planten buiten in een pot? Dek deze dan af met plastic zodat er ook geen water in de vorm van regen bij kan komen.

Meer weten?

Water is een van de vele factoren die een succesvolle kweek bepalen. Belangrijk, maar dus niet de enige. Ook zaken als verlichting, de juiste voedingsstoffen, onderhoud, luchtvochtigheid en -circulatie spelen een belangrijke rol. Lees er meer over in onze kennisbank. Hier delen we al onze kennis en jarenlange ervaring op het gebied van wietzaden en het kweken van wietplanten.