Ben je 18 jaar of ouder?

Deze website is alleen toegankelijk voor personen van 18 jaar of ouder.

4.7 van 5 uit 1334 reviews

Voor 17:00 besteld morgen in huis (ma-vr)

Discrete verzending

Gratis verzending vanaf 39,95 (Nederland)

Voor 17:00 besteld morgen in huis (ma-vr)

Discrete verzending

Gratis verzending vanaf 39,95 (Nederland)

Autoflower kweken

Het planten van de wietzaden
rectangle2715

Wat houdt autoflower kweken in?

Het kweken van autoflower wietplanten is door de jaren heen steeds populairder geworden. En dat vinden we bij Meetpoint Seeds ook niet zo gek. Autoflower wietplanten maken het kweken namelijk een stuk makkelijker en hebben een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Dat maakt het kweken van autoflowers ideaal voor beginners, maar voor gevorderde kwekers is het net zo interessant. Wél is het goed om te weten wat het kweken van autoflower wietsoorten anders maakt dan anderen. 

Autoflower is een aanduiding voor automatisch bloeiende wietsoorten, wat inhoudt dat deze planten vanzelf gaan bloeien. Autoflower soorten hebben om die reden een veel kortere levenscyclus en zijn minder afhankelijk van een lichtregime. Normaal moet je de lampen aanpassen om het bloeien af te dwingen, maar een autoflower geef je iedere dag zijn licht en hij doet zijn werk. Dat vraagt dus om een andere kweektechniek.

Hoe kun je autoflowers kweken?

Het kweken van autoflower begint altijd met een zaadje. Deze soorten laten zich niet stekken. Je plant een zaadje, de plant komt op en begint met bloeien. Zowel binnen als buiten laat een autoflower zich prima kweken. Omdat er zoveel verschillende soorten autoflowers zijn met ieder hun eigen prestaties en kenmerken, is het goed om je zaden zorgvuldig te kiezen. Bekijk ons assortiment autoflower zaden. We hebben iedere zaadsoort voorzien van een uitgebreide toelichting zodat je zeker weet dat je de wietzaden koopt die het beste bij jouw wensen aansluiten.

Binnen kweken

Kweken in een tent
Het voordeel van autoflowers is dat veel soorten relatief klein blijven in formaat. Dit maakt het makkelijk om ze in kleine ruimtes te kweken zoals een kleine tent. Ideaal dus voor een micro kweek! Maar laat je verrassen door de opbrengst die zelfs uit een kleine tent kan komen. Door de jaren heen zijn veel autoflower soorten dusdanig ontwikkeld dat ze echt voor een mooie opbrengst zorgen. Neem daarin mee dat ze supersnel groeien en tel uit je winst.

Kweken onder lamp
Autoflowers binnen kweken biedt mogelijkheden! Omdat autoflowers altijd bloeien, kun je ze prima van meer licht voorzien met behulp van een lamp. Niet alleen zal je wietplant sneller groeien, je kunt uiteindelijk ook meer oogsten. Vind je het lastig om met een lichtschema of lampen te kweken? Ook dan is autoflower kweken zeker iets voor jou. Ze hebben namelijk geen lichtschema nodig om te bloeien.

Buiten kweken

Autoflowers lenen zich erg goed voor buitenkweek omdat ze een kortere bloeitijd hebben dan reguliere wietsoorten. Buiten hebben autoflowers gemiddeld tussen de 8 en 10 weken nodig van zaadje tot oogsttijd, waar reguliere wietplanten van mei tot augustus nodig hebben en pas beginnen met afbloeien wanneer de dagen korter worden. De relatief korte kweektijd maakt autoflower kweken met name interessant voor ons Nederlandse klimaat, waar de zomers niet altijd even voorspelbaar zijn. Wat buiten kweken nóg leuker maakt, is dat je meerdere keren per zomer kunt kweken en bij een vroege oogst geen last hebt van toprot. Daarnaast vallen autoflowers vanwege hun compacte formaat minder op wanneer je deze buiten in je tuin hebt staan. Ook ideaal voor een balkon dus.

In een kas kweken
Met name voor de mensen die graag een tweede ronde willen kweken, kan het kweken in een kas interessant zijn. Je verlengt de zomer een beetje en bent minder afhankelijk van weersomstandigheden zoals regen en wind. Weet wel: begin je vroeg met het kweken van autoflowers, dan zullen ze minder snel groeien, vergeleken met later in het seizoen wanneer het iets warmer is en ze meer licht krijgen. Je wil tenslotte wel dat je autoflower wietplanten optimaal kunnen groeien voor het beste resultaat.

Zit er verschil in opbrengst?

Autoflowers geven over het algemeen minder gewicht aan wiet dan planten met een reguliere kweekperiode. Logisch natuurlijk, want autoflower soorten hebben een kortere groeiperiode voor ze gaan bloeien. Toch wil dat niet zeggen dat je met autoflowers minder opbrengst hebt. Je kunt tenslotte vaker kweken én veel van de autoflower soorten hebben een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Toen de autoflowers voor het eerst op de markt kwamen, groeiden ze niet heel groot. Door de jaren heen zijn ze echter doorgekweekt met als gevolgd dat bepaalde autoflower soorten een stuk groter worden en ook veel meer opbrengst geven. Daarbij is het goed om te weten dat niet iedere autoflower op hetzelfde moment aan de bloeifase begint. Sommige soorten laten al na 2 of 3 weken groeiharen zien, maar er zijn ook soorten die dit pas na een week of 5 doen. Dit zijn de soorten die over het algemeen ook groter worden.

Waar moet je qua onderhoud rekening mee houden?

Bij autoflower kweken valt of staat alles met goede aarde voor de juiste voedingsstoffen. De aarde moet lekker luchtig zijn en perliet bevatten. Verder staan autoflowers erom bekend dat ze redelijk onderhoudsvrij zijn. De korte groeicyclus helpt daarbij. Dit beperkt het risico wat betreft het ontstaan van schimmels etc. Belangrijk is vooral dat je de plant niet verstoort wanneer deze aan zijn bloeifase is begonnen, maar ook tijdens de groeifase wil je de plant het liefst met rust laten. Omdat de plant zo’n korte levenscyclus heeft, is hersteltijd kostbaar. Dit beperkt de plant namelijk in zijn groei, waardoor hij nooit zijn optimale grootte kan bereiken. Is de plant al in bloei, dan kan hij zelfs in shock raken. En dat is zeker iets wat je niet wil. Je kunt er dus voor kiezen om het zaadje al te ontkiemen in de grote pot waarin hij zijn volledige levenscyclus kan doorlopen. Op die manier hoef je de plant op geen enkele manier te storen. Zorg er in het begin dan voor dat je voorzichtig bent met het bewateren. Te veel water kan de groei namelijk ook vertragen. Water vaker met kleine beetjes tot je een grotere plant hebt.

Wat is het kweekschema voor autoflower kweken?

Aan de hand van een week-voor-week kweekverslag krijg je een goed idee van de ontwikkeling van een plant. Zo kun je op de juiste momenten voor de juiste omstandigheden zorgen. Zoals eerder aangegeven verschilt de ontwikkeling van een autoflower plant per soort, dus houdt het schema aan op basis van wat je plant doet.


Week 1: Het ontkiemen van de zaadjes
Dit duurt doorgaans tussen de 1 en 3 dagen. Zoals eerder aangegeven is de keuze voor aarde erg belangrijk. Maak een gaatje van 1-1,5 cm in je pot en plaats het zaadje hierin. Bedek het daarna voorzichtig met wat aarde. In deze periode ontwikkelen je zaden een wortel en zul je een kleine scheut boven de aarde uit zien komen.

Week 2: Het begin van fotosynthese
Dit is de start van de late zaailing en vegetatieve fase. Je zaailing heeft zich laten zien en is klaar om te groeien. Dit is ook het moment om extra voeding te gaan geven. Weet wel: autoflowers hebben minder voeding nodig dan reguliere wietsoorten. Denk hierbij aan een kwart of de helft van een normale hoeveelheid.

Week 3: De vegetatieve fase in volle gang
In deze fase zie je steeds meer nieuwe bladeren verschijnen. Het is belangrijk om de omstandigheden in deze vegetatieve fase optimaal te houden zodat de plant de fotosynthese kan blijven opvoeren. Afhankelijk van de omgeving die je gecreëerd hebt, pas je op dit punt ook je licht en bewatering aan.

Week 4: Het einde van de vegetatieve fase
Dit is het moment dat de plant zich klaarmaakt voor de bloeifase. Maak je gebruik van lichttraining? Dan is dit het moment om dat af te ronden. Zo voorkom je dat de plant stress krijgt tijdens de bloeifase. Het kan zijn dat je in deze fase van de groeicyclus al wat beginnende toppen ziet verschijnen.

Week 5: De bloeiperiode is aangebroken!
Wanneer de plant start met bloeien, zie je dit aan de kleine haartjes die verschijnen. Dit worden uiteindelijk de toppen. Afhankelijk van de omgeving die je gecreëerd hebt, pas je op dit punt ook je licht en voeding aan.

Week 6: Kom maar op met die toppen
Dit is het moment waarop je toppen echt goed zichtbaar zijn. In deze fase zie je het liefst een gelijkmatige verdeling van het bladerdak in combinatie met even grote toppen op alle topdelen.

Week 7: Het belang van onderhoud
Dit is de fase waarin de plant het gevoeligst is voor invloeden van buitenaf zoals schimmels en andere plagen. Voer regelmatig controles uit en houd de omstandigheden van je kweekruimte op peil. Ook in deze fase moet je de voeding voor de autoflower wietplant goed in het oog houden.

Week 8: Tijd om te spoelen en ontbladeren
In deze week bereiken de meeste autoflowers het einde van hun bloei. Ze zijn nu bijna rijp genoeg om te oogsten. Je herkent deze fase aan de toppen. Zijn ze harsrijk en zien ze er vol uit? Dan is het tijd om ze te spoelen en ontbladeren. Is je plant nog niet zover? Geen probleem. Je blijft dat gewoon wat langer hangen in week 7 tot je dikkere toppen ziet.


Met spoelen wordt het spoelen van de aarde in de pot bedoeld. Je geeft zoveel water als dat de aarde kan houden en wacht tot de pot leegloopt. Op die manier verdwijnen overtollige voedingsstoffen die de smaak van je toppen kunnen beïnvloeden. Dit proces herhaal je meerdere malen gedurende week 8 en 9.


Met het ontbladeren bedoelen we het verwijderen van de kleinere bladeren. Niet alleen verlaag je het risico op schimmel, het draagt ook bij aan het verhogen van de opbrengst.

Week 9: Het einde nabij
Nog héél even geduld en dan kun je genieten van een mooie opbrengst aan toppen. Vergeet ook in deze laatste fase niet om alles goed in de gaten te houden. Ook nu liggen er nog plagen of andere problemen op de loer. Merk je dat je bladeren verkleuren of loslaten? Dit betekent dat je goed hebt gespoeld. Dit maakt dus niet uit.

Week 10: Oogstijd!
De meeste autoflowers zijn na het kweken van 10 weken klaar om geoogst te worden. Je weet dat je kunt gaan knippen als de stampers een roest-achtige kleur hebben en de trichomen wit van kleur zijn. Bij sommige soorten, bijvoorbeeld Amnesia Haze, duurt het wellicht wat langer voor je kunt oogsten. Zoals we eerder aangaven in week 8: geef je plant dan gewoon wat meer tijd. Soms duurt het nou eenmaal wat langer. Is één gedeelte van de toppen rijp, maar het andere nog niet? Oogst dan in gedeeltes. Wanneer je de toppen geknipt hebt, is de allerlaatste stap het drogen van de toppen zodat deze uitharden en hun goede kwaliteit behouden.