Zelf wietplanten kweken in de tuin

Waar in de tuin kun je het beste kweken?
Een tuin of balkon is prima geschikt voor het kweken van wietplanten. Je kunt het beste kweken in grote potten met gaten onderin, zo heb je controle op de bodem. De geschikte aarde voor een goede kweek is een samenstelling van stikstof en speciale voedingsstoffen. Deze aarde is verkrijgbaar in onze growshop.
Wil je buiten de pot kweken? Dit kan ook, maar in dat geval moet de grond hier wel geschikt voor zijn. Als brandnetels in de volle grond kunnen groeien, kunnen wietplanten dit ook. Wiet planten kweken in volle grond leent zich ook alleen tijdens het juiste seizoen. Volgens de natuurlijk cyclus is de beste tijd om te kweken tussen mei en september. In mei plant je de zaden en in september gaat de plant afbloeien.
De beste plek om je wiet te kweken is in de buurt van bomen. Die zorgen voor de schaduw en beschermen de cannabis tegen direct zonlicht. Tegelijkertijd bieden bomen de juiste camouflage tegen nieuwsgierige buren. Echter, te weinig zon is ook niet goed voor de planten.
In een kas telen kan het hele jaar door, maar dan moet je wel rekening houden met bijwarmen en verlichten, zodat je dagen van twaalf uur creëert. Dit wordt niet vaak gedaan.
Wietplanten in de tuin: mag het?
Het telen van vijf hennepplanten of minder is weliswaar verboden, maar wordt niet strafrechtelijk vervolgd. De planten worden wél in beslag genomen. In het geval van vijf planten of minder is er volgens het Openbaar Ministerie geen sprake van beroeps- of bedrijfsmatig handelen.
Geldt dit ook voor huurwoningen? Dit verschilt per gemeente. Buiten in de tuin of op het balkon gebruik je geen hulpmiddelen voor het kweken, maar binnen wel. Dan ben je met apparatuur aan het cultiveren en dat wordt gezien als prof kweken en dit is niet toegestaan. Afhankelijk van wat er in je huurcontract staat kun je uit je woning gezet worden. In steeds meer huurcontracten wordt een zero tolerance richtlijn opgenomen.

Cannabis kweken op balkon of dakterras
Als je in een flat of appartement woont, beschik je waarschijnlijk niet over al teveel woonruimte. Laat staan genoeg ruimte voor het kweken van wiet. Personen die in een stedelijk gebied wonen, kiezen er vaak voor om hun planten op het balkon of terras te kweken. Dit heeft vooral te maken met de beperkte ruimte. Kwekers die hiervoor kiezen, kunnen het natuurlijke licht in hun voordeel gebruiken en hoeven geen dure verlichting te kopen.
Dit werkt prima voor telers die in een flat wonen en geen tuin tot hun beschikking hebben, maar wel een klein balkonnetje.
Waar moet ik op letten?
Waar moet je eigenlijk op letten bij het kweken van wiet buiten in de tuin of op het balkon? Wij nemen je mee door de acht belangrijkste stappen.
Stap 1: Kies de juiste wietsoort
Het is belangrijk dat je de juiste wietsoort kiest. Er is namelijk een ruim aanbod aan zaden op de markt en al de strains zijn ontwikkeld met een specifieke kenmerken: van de morfologie tot het psychoactieve effect. Maar waar let je op? Bekijk eerst is welk soort zaadje geschikt is voor het klimaat waar je in leeft. Als je dichter bij de evenaar woont profiteer je van een lang kweekseizoen en kun je bijna elke soort kiezen.
Als je in het koudere noorden woont, ga dan juist voor een soort die snel bloeit. Dit zorgt ervoor dat je kunt oogsten voordat het gaat vriezen. Deze soorten zijn dan geschikt: snelbloeiende, indica-dominante en fotoperiodieke. Met een autoflowering strains boek je de snelste resultaten, deze zijn namelijk niet afhankelijk van verandering in het aantal lichturen om toppen te produceren.
Als laatste is het ook nog belangrijk om rekening te houden met het formaat van de plant. Als je veel ruimte in je tuin hebt dan is een grote stativa ideaal. Als discretie van belang is, kun je beter voor een struikachtige indica gaan.
Stap 2: Ontkiemen van de wietzaden
Nadat je de juiste wietsoort hebt geselecteerd is het tijd om de wietzaden te ontkiemen. Als je binnen start met het opkweken van je zaden begin je met een voorsprong. Er zijn verschillende methodes voor het ontkiemen van de zaden. De basiselementen van iedere methode zijn: duisternis, vocht en luchtvochtigheid. Zolang je hieraan voldoet, ontkiemen de zaden vanzelf.
Een van de methodes is de keukenrol methode. Dit levert consistente resultaten op. Je plaats het zaadje tussen de twee vochtige velletje keukenrol en legt ze hierna enkele dagen in het donker. Het is ook mogelijk om de zaden direct te potten in vochtige aarde en te wachten tot het plantje ontkiemt.
Stap 3: Bepaal de locatie voor de kweek en tref de voorbereidingen
Terwijl je zaden in het donker liggen te kiemen, kun je op zoek gaan naar de perfecte plek in de tuin voor het platen van de zaden. Een zonnige locatie, die beschermd tegen hevige wind en storm. Een klein briesje is wel van belang, want bij stilstaande lucht ontstaat er schimmelgroei en schimmel kan het bladerdak met toppen compleet vernielen. De ideale plek om blootstelling aan de zon te bevorderen is een plekje op het zuiden. Heb je geen tuin? Geen probleem. Zet dan je planten op het balkon of een terras en pas dezelfde tips toe.
Stap 4: De aarde voorbereiden met mest
De voeding van een wietplant vereist net als bij de mens een gebalanceerd dieet. Hun wortels onttrekken mineralen uit de aarde zodat ze proteïnen aan kunnen maken, fotosynthese kunnen uitvoeren en toppen kunnen produceren. Als deze stoffen ontbreken krijgen je planten te maken met tekorten. Ook loop je het risico op vertraagde groei of een tegenvallende opbrengst.
Start daarom met hoogwaardige, levendige aarde. Zo ondersteun je de gezondheid van de plant en behaal je de beste resultaten. Een gezonde, levendige bodem bevat allerlei schimmels, bacteriën en gunstige microben die je plant helpt groeien. Door simpelweg een composthoop aan te leggen in je tuin, kun je een eigen aarde mix maken.
Stap 5: Verplant de zaailingen en zet ze buiten
Als er geen kans meer is op vorst, zijn de platen klaar om de natuurelementen te trotseren. Je kunt je zaden direct buiten in een pot zetten. Elke pot met het juiste formaat voldoet. Echter, een kweekpot van geotextiel biedt veel voordelen, zoals een verbeterde luchtcirculatie en goede hydratatie voor het wortelsysteem.
Autoflowering zaden kun je dankzij hun groeisnelheid direct in de uiteindelijke pot plaatsen. Fotoperiode-gevoelige cannabis groeit echter langzamer en moet vaak even wennen aan het nieuwe onderkomen. Op het moment dat de planten te groot worden voor de huidige pot, zet ze dan over in een grotere pot. Stop met verpotten zodtra je de gewenste grote van de plant heb bereikt. Hoe verpot je de plant?
- Maak een gaatje in het midden van de nieuwe pot;
- Plaats je hand over de oude pot heen en keer deze ondersteboven;
- Knijp voorzichtig in de zijkant van de pot, zodat de wortelkluwen eruit glijden;
- Zet je zaailing in de nieuwe pot en bedek het wortelblok met aarde.
- Geef de plant water en verwelkom hem in zijn nieuwe onderkomen.
Stap 6: Verzorging van de planten
Wietplanten zijn gemakkelijk in onderhoud. Zorg voor genoeg water en voeding en de planten zorgen voor zichzelf. Als je goede compost gebruikt of Monster Bud Mix, krijgen je planten de benodigde voedingsstoffen binnen. Kies voor hoogwaardige, biologische mest en volg de instructies op de verpakking. Het is echter wel belangrijk je ze niet te veel water en voeding geeft. Nadat je de plant voldoende water hebt gegeven, wacht dan tot de bovenste 2,5 cm uit zijn gedroogd voordat je weer water geeft. Bij een teveel aan water verstikken de wortels en kan er wortelrot ontstaan.
Stap 7: Bescherm tegen schimmels & ongedierte
Niet alleen mensen zijn dol op wiet. Diverse insecten en zoogdieren lusten ook wel een hapje. Wil je dit tegen gaan? Controleer je planten (stelen, toppen en de boven- en onderkant van de bladeren) regelmatig op ongedierte. Kleine plagen verwijder je soms simpel met de hand. Ook is het mogelijk om plantvriendelijke insecten uit te zetten, zoals lieveheersbeestjes.
Stap 8: Train de plant en verbeter de opbrengst
Door het trainen van je planten is het mogelijk om de opbrengst te vergroten. Het is niet noodzakelijk, maar het helpt wietplanten wel in toom te houden. Daarnaast stimuleert het de opbrengsten en verbetert het de blootstelling aan licht. Een goede methode is bijvoorbeeld Low Stress Training (LST). Deze techniek draait om het neerwaarts vastbinden van de hoofdsteel en zijtakken. Dit verbetert de lichtpenetratie en moedigt zijwaartse groei aan. LST leidt tot veel toppen van gelijke grootte in plaats van één grote, centrale cola, omringd door kleinere toppen.
Mainlining is een agressievere kweektechniek. Ook hiermee verbeter je de opbrengst. Bij deze techniek top je de plant boven de eerste knoop. Zo creëer je duidelijk twee stelen. De scheuten worden vervolgens even hoog en hebben genoeg ruimte om zich verder te ontwikkelen.
Welke soort wietplanten kweek je het makkelijkst in tuin?
Dankzij het bestaan van autoflowering zaden is het kweken van cannabis vele malen gemakkelijker geworden. Met deze planten zie je een consistente groei, ongeacht het aantal uren licht en duisternis. De autoflowering zaden zijn geschikt voor het kweken het de tuin. Ook Indica’s en indica dominante wietsoorten zijn geschikt voor in de tuin. Deze wietsoorten hebben minder de neiging om te strekken. Dit zijn korte soorten, zijn snel klaar en hebben weinig last van insecten en weersomstandigheden.

De beste periode om buiten te kweken
Het grootste voordeel van buiten kweken is dat het natuurlijke licht van de zon sterker is dan ieder kunstmatig groeilicht. Daarom is het verstandig om de planten te kweken tijdens de warmste zomermaanden. Je haalt hiermee het meeste uit het krachtige zonlicht om de best mogelijke oogst te behalen. In sommige delen van de wereld is deze periode van mei tot juli terwijl in andere delen beter kunt kweken van april tot augustus.
Wat zijn de voordelen van wietplanten kweken in de tuin?
Het allergrootste voordeel van outdoor kweken, is dat het kosten technisch het meest efficiënt is. Het enige wat je nodig hebt, is gezonde grond, voedingsstoffen, potten, water en een snoeischaar. Daarna kun je direct aan de slag. Je hebt geen ingewikkelde apparatuur nodig die je wel nodig hebt voor een indoor plantage. Daarnaast heb je ook minder onderhoud. Je kunt je planten de juiste voeding geven zonder dat je je druk hoeft te maken over de dure lampen die beschadigd kunnen raken door het vocht of het afvoeren van overtollig water.
Daarnaast is de wiet die buiten gekweekt is en de natuurlijke weg heeft doorlopen vaak van betere kwaliteit. Het gevoel van ongedwongen groei en een betere smaak maakt elke kweker blij. Wel speelt de kennis van de kweker hierbij een belangrijke rol.
Wat zijn de nadelen?
Het is ook goed om je bewust te zijn van de nadelen van het buiten kweken. De grootste onzekere factor is de natuur zelf. Je bent namelijk afhankelijk van het klimaat in de regio waar je woont. Je krijgt te maken met stijgende en dalende temperaturen, maar ook met natte en droge seizoenen. Door te veel hitte en vochtigheid kunnen de toppen beschadigen, terwijl te veel regen voor verrotting kan zorgen. Je hebt dan ook meer te maken met schimmels en insecten. Daarnaast is de geur ook erg sterk en kun je problemen krijgen met buren.
Verbergen van wietkweek
Je hebt een ruime keus aan gezelschapsplanten die je samen met je wiet kunt kweken. Zo valt je cannabis minder op en wordt de geur verdoezeld. De gezelschapsplanten verbergen de kweek niet alleen, ze fleur je tuin ook nog eens op. Ook hebben we praktische voordelen. Ze zijn namelijk goed voor de gezondheid, verminderen ongedierte en schimmels en trekken nuttige insecten aan. Dit is je kans om tuintechnische vaardigheden toe te passen met planten die je aanspreken.
Bijvoorbeeld muntblaadjes, dille en basilicum zorgen voor de juiste camouflage, maar zorgen ook voor een frisse smaak aan de wiet. Ook verjagen ze spinnen, mijt en andere schadelijke insecten. Wil je de kweek opvrolijken met kleur? Voeg dan zonnebloemen en lavendel toe aan je tuin. De bloemen zien er prachtig uit, jagen muizen weg en kunnen zelfs het aroma verbeteren. In beide gevallen help je de sterke geur van cannabis te verdoezelen. Echter, de geur 100% verbergen is onmogelijk.