Wietzaden ontkiemen in potgrond

Zijn alle wietzaden geschikt om in potgrond te ontkiemen?
Ja alle zaden zijn te ontkiemen in potgrond. Eerst plastic bekertje met aarde tot 2 a 3 onder de rand. Nét onder de aarde, 1 mm, plastic folietje overheen dat hij afgesloten is, vochtige potgrond. Binnen 5 dagen ontkiemen. Verschilt per soort. Kwaliteit van de zaden speelt daarbij ook een rol. Als hij er lang over doet, kun je deze beter niet gebruiken/verpotten omdat je hier waarschijnlijk toch geen optimale opbrengst mee haalt. Stel je plant er 10 en er duren er 2 langer, dan kun je die eigenlijk beter niet planten, je hebt dan geen sterk materiaal.
Wat is belangrijk bij het ontkiemen van wietzaden in potgrond?
- Het niet aanraken met je handen, beste met een pincet of met handschoenen om te voorkomen dat zuren het zaadje beschadigen.
- Goed nat zijn, dat je ziet er zit veel water in. Meer als dat je op een later punt wil. Als hij ontkiemt, leest hij de vochtigheid om zich heen, daarom het folietje, 85% 90% luchtvochtigheid. Zo neemt hij zijn vocht op want heeft nog niet genoeg wortels.
- Zodra het zaadje ontkiemt heeft hij licht nodig. Zet hem gewoon op de vensterbank of onder de tl voor het bepalen van de cyclus, pas als hij echt gaat groeien heeft hij het licht nodig om groter te worden.
- Belangrijk dat je stek-aarde gebruikt of stek potgrond, sterk bemeste potgrond kan te zwaar bemest zijn, want ook het plantje kan afremmen, dus beter begin je met stek aarde om geen risico te lopen, want in het begin hebben ze nog niet zoveel mest nodig. Pas later heeft een plant meer stikstof nodig. Dus specifieke potgrond voor wiet.
Laten groeien tot het plantje de bovenkant van de folie raakt, dan haal je het folietje eraf en plaats je hem in een couveuse, maak je de bekertjes weer vochtig genoeg en ook daar blijft de luchtvochtigheid hoog. Dan gaat hij het beste. Dan schiet hij door, maakt hij wortels aan. Is hij een cm of 10, dan kun je hem overpotten. Je laat de grond iets droger worden, maar niet te droog want dan beschadigt je plant. Dit maakt het makkelijk om hem in zijn geheel uit het bekertje te halen en over te potten. Je maakt grond in die eerste periode de grond dus 2 keer goed nat. Door die koepel gaat het vocht nergens heen, maar blijft in de lucht hangen.
Wat voor potgrond moet je gebruiken? Bepaalde samenstelling? Speciale extra voeding?
In een later stadium kun je wortelstimulator kopen, maar zorg beter voor kwalitatief goede aarde om mee te beginnen. Vanaf daar is het een kweekproces. Het zaadje heeft geen extra voeding nodig om te ontkiemen.