Kweekschema autoflower

Locaties kweken autoflower
Het kweken van wietplanten gebeurt normaal gesproken altijd binnen, onder goed gecontroleerde omstandigheden. Bij autoflower planten hoeft dit niet. Je kunt deze in principe zowel binnen als buiten planten. We zetten de verschillende mogelijkheden en voor-/nadelen voor je op een rij.
Autoflower binnen kweken
Het kweken van een autoflower binnen kan op veel verschillende plekken, maar het liefst natuurlijk nog steeds in een ruimte die je kunt controleren. Bijvoorbeeld in een kleine tent of onder een lamp. Een tent is bijvoorbeeld ideaal voor micro kweek, omdat je hiermee de opbrengst maximaliseert. In principe heeft een autoflower geen extra licht nodig dan het zonlicht, maar met een lamp kun je de groei wel versnellen. Toch kun je ze ook prima ergens zetten waar de zon schijnt. De planten zijn erop gericht dat ze geen specifiek lichtschema nodig hebben.
Autoflower buiten kweken
Ook buiten kweken is bij autoflower planten goed mogelijk. Van zaadje tot oogsttijd hebben ze ongeveer 8-12 weken nodig, ideaal voor het soms wisselvallige Nederlandse weer. Daarom is het kweken van autoflower in de tuin of in een pot op het balkon prima mogelijk. Vanwege hun kleinere formaat zullen ze niet erg opvallen tussen andere planten.
Kweekschema autoflower
Het kweken van autoflower planten is zowel voor beginners als ervaren kwekers. Je wil echter een zo goed mogelijk rendement uit de plant halen. Het is daarom belangrijk om te weten wat je doet en hoe je dit bereikt. Zoals gezegd duurt het kweken van een autoflower wietplant ongeveer 8-12 weten, afhankelijk van wanneer de toppen rijp genoeg zijn. Hoe je daar terecht komt, leggen we je graag uit.
Fase 1: Ken je plant
Het klinkt misschien logisch, maar lees je in over de autoflower plant en wat de plant nodig heeft. In tegenstelling tot ‘reguliere’ wietplanten heeft de autoflower weinig licht nodig en begint deze automatisch te bloeien. Bedenk dus goed waar en wanneer je de plant zaait om dit goed te kunnen faciliteren.
Fase 2: Zaaien
Het tijdspad van de plant begint met het zaaien. Je kunt de autoflower direct planten waar je hem wil hebben, want een transplantatie kan de plant niet aan. Zorg voor een goede aarde met de juiste voedingsstoffen, goed luchtig is en perliet bevat. Geef de zaden daarnaast goed water, maar wel met kleine beetje. Teveel water is namelijk ook niet goed. Binnen 1 tot 3 dagen moeten de zaden gaan ontkiemen. Geef de plant tijdens deze eerste fase voorzichtig eten, een kwart tot de helft van normale voeding is genoeg.
Fase 3: Vegetatieve fase
Na 2-3 weken krijgt de plant bladeren en takjes. Houd rekening dat de plant in deze fase goed veel licht krijgt en ook de bewatering op orde is. Daarnaast kun je de plant bijvoorbeeld milde meststof geven die rijk is aan stikstof.
Fase 4: Bloeiperiode
De eerste lichting toppen gaat zich nu tonen. Het bladerdak moet gelijkmatig verdeeld zijn door de plant. Heb je in de eerste weken intensiever lichttraining toegepast? Dan kun je daar aan het begin van de bloeiperiode (in de overgang van vegetatieve naar bloei) mee stoppen, want de plant heeft nu gemiddeld nog maar 12 uur licht nodig. Qua voeding kun je denken aan een meststof met een hoger fosforgehalte om de bloemproductie te stimuleren.
Fase 5: Toppen gaan groeien
Het belangrijkste onderdeel van de plant, de toppen, beginnen zich vanaf week 4 te vertonen. In de weken die volgen moeten de toppen verder gaan groeien. Rond week 6 zijn de toppen echt goed zichtbaar.
Fase 6: Onderhoud en oogst
In de laatste weken moet je de plant goed in gaten houden. Je wil niet dat zich schimmels of andere plagen ontwikkelen. Kijk dus goed naar de plant en voer controles uit. Vanaf week 8 komt de autoflower plant tot het einde van de bloei en zijn de toppen bijna rijp genoeg om te oogsten. Je herkent rijpe toppen aan de melkachtige of amberachtige kleur en of ze er harsrijk uitzien. Als dit het geval is, kun je de toppen oogsten en drogen. Je kunt natuurlijk ook oogsten in delen, als sommige toppen wel of niet rijp zijn.